Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Miért üvöltök?

2013. április 13. 08:09 - patkószeg

Amikor otthon vagyok, gyakran kapom a kérdést: miért üvöltök? Azért, mert lovasedző vagyok. És ehhez hangerő kell. A lovasedzők legendásan erős hangúak. Nem csak azért, mert gyakran 15-20 méterről kell az instrukciókat adni, amit esetenként a szél vagy egyéb zajok nehezítenek, hanem azért is mert a lovas alapvetően lovára figyel. Ha figyelme teljes mértékben edzője felé fordulna sokkal halkabb beszédet is megértene, az utasításokhoz sokkal kisebb hangerő is elegendő lenne.

A lovaglásnál ugyan ez a helyzet. Minél inkább maga felé tudja lova figyelmét fordítani a lovas, annál kisebb jeleket kell adni a lovaglás során. A figyelem, a koncentráció megteremtése és fenntartása a segítségeknek jelekké való finomításának legfontosabb eszköze!

A lovat erős segítségekkel, durvasággal, erőszakoskodással is lehet uralni, engedelmességre bírni. De csak korlátozott mértékben és csak korlátozott ideig. A ló szabadságra született, az erőszakoskodást, az akarnokságot nem szívlelheti. A helyzetbe a ló vagy beletörik, vagy kibújik alóla. A ló kiképzése az együttműködési készségének felébresztésével, figyelmének felkeltésével és birtoklásával kezdődik. A "főnökösködést" a ló mérhetetlenül utálja, a ménesvezért viszont követi. Ha tehát valaki lovaglás közben "üvölt", értsd erős segítségeket használ, netalán durváskodik, az nem birtokolja lova figyelmét.

Üvölteni csak a lovasedzőknek szabad! (És hát valljuk be, az sem elegáns!)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr965220544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2013.04.13. 10:15:20

én nem szeretek hangosan beszélni, ezért a technikát állítom a szolgálatba olykor. headset,telefon. a mai flotta világban ez sima ügy, meg pénzbe sem kerül. vissza beszélni persze nem lehet, mert nekem van csak mikrofonom, a tanuló csak hallgat! :D jól bele ordítom a lényeget a lovas fülébe, a környezetem meg észre sem veszi, esetleg azt hiszi táncikálok, mert a testbeszédemet nem tudom elrejteni! :D de nem kopik a torkom.
és az "erőszakról" még egy gondolat, csatlakozva a fentiekhez. én azt szoktam mondani, hogy azért nem szabad a lovat klasszikus módon uralni, azaz kihasználni a fűevőségből adódó tűrést, mert, ha egyszer élesebb helyzetben jobban fél a ló tőlem, mint a problémától ami felmerült, akkor kockáztatom az életemet! de, ha elhiszi nekem, hogy a tűzbe menni jó, akkor átvisz rajta gondolkodás nélkül. ehhez megosztok még egy rc szentenciát is:

lóval való szoros kapcsolatot fent tartani, csak a lovat nagy tiszteletben tartó, irányító de uralkodó módon lehet és szabad!
:)

realcowboy · www.pknranch.hu 2013.04.13. 10:18:34

na, akkor javitva pontosan:

lóval való szoros kapcsolatot fent tartani, csak a lovat nagy tiszteletben tartó, irányító de NEM uralkodó módon lehet és szabad!
:)
süti beállítások módosítása