Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Középügetés

2013. április 15. 11:34 - patkószeg

A középügetés meghatározását a díjlovas szabályzat 4.4 pontja írja le:

„4.4.  Középügetés. A munkaügetés és a nyújtott ügetés közötti jármód de „kerekebb”, mint az utóbbi. A ló tiszta és mérsékelten hosszabb lépéshosszal, a munkaügetéshez hasonlóan egyértelműen a hátulsó lábakból eredő lendülettel halad előre. A lovas megengedi a lónak, hogy száron maradva a homlokvonal az összeszedett ügetéshez és a munkaügetéshez képest valamivel a függőlegesnél előrébb kerüljön, egyidejűleg engedi, hogy a ló nyakát és fejét könnyedén leengedje. A patadobbanásoknak egyenletesnek kell lenniük, a ló mozogjon egyensúlyban és könnyedén.”

A versenyeken megnyilvánuló elvárások azonban ettől teljesen eltérnek. Mind a bírók, mind a nézők az elülső lábak látványos mozgását értékelik és nem törődnek a hátulsó lábak aktivitásával az „átlépéssel”. Hányszor és hányszor látni olyan, egyébként végül igen magasra értékelt lovat, amelyik az ügetés fokozása során gyönyörűen „dobálja” lábait, hogy egyik legkiválóbb edzőnket idézzem „mutogatja talpait”, hátulsó lábaival pedig az elülső lábak patanyomát éppenhogy átlépi és „fél óráig tart” míg átér az átló túlsó végére.

Határozottan állást kell foglalni, hogy ez nem középügetés, hanem „cirkus trot” és egyébként a kifejezésnek megfelelően a cirkuszban lenne a helye. A szép középügetés során a ló mozgásmechanizmusa nem változik! Mozgását nem változtatja a munka, vagy összeszedett ügetéshez képest. A középügetés nem látványkonyhai elem, a középügetés az erő és harmónia kifejezője.

Szólj hozzá!
Címkék: középügetés

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr305223496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása