Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolalovaglás: Művészet vagy szabadidőlovaglás?

2013. december 14. 07:50 - patkószeg

zita130505i.JPG

Az iskolalovast céljai különböztetik meg a sprotlovastól. Míg a sprotlovas lova teljesítményének fokozását, az eredményességet célozza meg, addig az iskolalovas lova együttműködő készségét (együttműködési szándékát és képességét), valamint hosszú használati élettartamát. Az iskolalovas nem izomból és izzadságszaggal, hanem a dolgok természetéből fakadó egyszerűséggel, mondhatnám családiassággal keresi lovával a harmóniát. Ezért van az, hogy az iskolalovasnak nem feltétlenül van szüksége különleges adottságú lovakra. Az iskolalovas az "átlagos" lóban is megtalálja a CSODÁT(!), az átlagos lóval is eljut a végletes összeszedettségig, a sportlovasok álmaiban szereplő legmagasabb feladatokig: a sorozatos ugrásváltásig, a vágtaperdülésig, a piaffe-ig, a passage-ig!

Persze ehhez bizonyos (emberi érettséggel párosuló) tulajdonságok feltétlenül szükségesek! Ilyen például a lovas igényessége önmagával, környezetével és lovával szemben. Vagy a nyitottság a ló érzései, gondolatai megismerésére. Vagy a kíváncsiság az elmúlt évezredek lovas tapasztalatainak elsajátítására. Erre pedig mindenki képes! A 30, 40, 50 éves lovasok, de akár az idősebbek is! Az iskolalovaglás nem erősport, az iskolalovaglás észt és ügyességet kíván! 

Az iskolalovas a harmóniát kívánja a végleteki fejleszteni! Az iskolalovaglás valójában egyszerre művészet és szabadidőlovaglás.

Éppen ezért lesz az iskolalovaglás a XXI. század lovas stílusa! Az iskolalovaglás a modern kor lovaglási stílusa!

(És mindezekért van az is, hogy az iskolalovaglás egyben klasszikus lovaglás is: mert hát a régiek, az elmúlt évszázadok lovasai sem voltak hülyék!)

2 komment
Címkék: iskolalovaglás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr355690468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.12.14. 08:15:45

Kedves István! Köszönöm amit megfogalmaztál. Úgy gondolom, minden lovasnak szüksége volna erre a szemléletre, és így talán nagyobb örömük lenne a sportlovasoknak is abban, amit csinálnak. Persze a lovaknak is jobb életük lehetne...

kandare 2013.12.16. 19:05:14

Nem tudom ki hogy van vele, de én elég sok lovat lovagoltam már életemben: kicsit, nagyot, kereket és nyúlánkat, intelligenset és kicsit lassú felfogásút, robbanékonyat és lustát, félénket és dominánsat, strébert és ravasz gonoszkodót, pónit, kislovat, arab és angol telivért, melegvérût, tarkát, derest, szürkét, pejt, fakót, feketét és sárgát, kancát, heréltet és csôdört .... stb, stb.
De átlagosra nem emlékszem.
süti beállítások módosítása