Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Spanyol lépés

2014. április 08. 07:43 - patkószeg

202.JPG

Ha jól emlékszem, annak idején a Nemzeti Lovardában csak Lénárd Béla lovaitól láttam a feladatot. A cirkuszi kategóriába soroltuk, ennek megfelelően mi, díjlovasok nem is gyakoroltuk, a feladatot egész egyszerűen lenéztük. Pedig micsoda tévedés volt! De álláspontunk nem volt egyedi, hanem inkább ez a megközelítés volt az általános. Nem csak akkor (30 évvel ezelőtt), hanem ma is. A hazai gyakorlatban, legalábbis a díjlovasok körében ritkán találkozni a feladat bemutatásával, a legeredményesebb lovasok még odahaza sem próbálgatják a feladatot.

A spanyol lépés annak ellenére, hogy rendkívül látványos feladat, semmilyen különleges adottságot nem igényel a lótól, bármilyen lóval bátran meg lehet kezdeni a spanyol lépés tanítását. Ráadásul a feladat begyakorlása inkább kitartást igényel, mint különleges lovastudást, vagy tapasztalatot ezért a tanításba bárki belevághat!

Az első lépéseket gyakran nem is a lovaspályán, hanem a ló boxában szokták megtenni. Az elülső láb megérintésekor (pálcával, de akár kézzel is lehet) a ló nagy valószínűséggel lábának felemelésével reagál. Az elvárt reakció esetén a lovat meg kell dicsérni hanggal, simogatással, esetleg jutalom falattal. Először a kicsi emelés is dicséretes. Nem kell egyszerre sokat gyakorolni, naponta néhány próbálkozás elég. A gyakorlatban a játékosság, a kommunikáció a lényeg. Érintés – emelés, érintés – emelés. Ha valaki belekezd a spanyol lépés tanításába, a feladat első hozadéka az lesz, hogy javul a ló és lovas kommunikációja, jobban egymásra hangolódnak, a figyelem és koncentrációképesség javul.

A lábakat felváltva kell emeltetni, hogy a ló gyakorolja az oldal irányú súlypontáthelyezést. Ez nem egyszerű, a lónak „ki kell ügyesednie”, de előbb utóbb képes lesz rá, végül is ez nem ördöngösség. Amikor a ló világosan megértette a kiképző elvárását (érintés – emelés), akkor már az emelés magasságát is figyelembe lehet venni. A magasabb emelés – erősebb jutalmazás elvét kell alkalmazni. A ló eredendően az ember barátja: vágyakozik arra, hogy az elvárásoknak megfelelően teljesítsen! A gyakorlatot továbbra sem szabad sokat ismételni. Megunhatja a ló, elveszhet a figyelem, az izmok elfáradhatnak a gyakorlattól. Nyilván nem jó, de nem tragédia, ha a ló nem emeli a lábát, hanem úgymond kapál. Ezt csak álló helyben tudja megtenni, ha megindul, a probléma megszűnik.

Mindeddig a feladat tanítása állóhelyben történt. A ló lépésben való megindítását lovardában fal mellett kell megkezdeni. Ez talán a legnehezebb része a tanításnak, és tulajdonképpen nem is a „lépésben történő megindítással” kell kezdeni, hanem csak egy lépést kell kérni a lótól. A lónak ugyanis nem egyszerű megtalálni azt az egyensúlyi helyzetet, amikor az elülső lábát emelni tudja és mégis előre halad. A gyakorlat megfelelő ügyességet kíván a lótól, és még egyszer aláhúznám, hogy a feladattal a ló hosszirányú súlypontáthelyezését, illetve ennek képességét tanulja!

A lovat a bal kézen a fal mellé kell állítani. Azért bal kézen mert a kiképző erről az oldalról ügyesebb. Közvetlenül a ló vállához kell állni, bal kézzel a zablakarikát, vagy annak közelében kell megfogni a szárat. A pálca a kiképző jobb kezében van úgy, hogy a pálca gombja (vége) a kisujj felé álljon. (Így a pálca másik végét felfelé is és lefelé is lehet fordítani, ellenkező esetben nem!) Néhányszor felváltva meg kell érinteni a lábakat (érintés – emelés, érintés – emelés), majd emelés közben egyet előre kell léptetni a lovat. Először tulajdonképpen csak annyit kell kérni, hogy a felemelt lábat előrébb tegye le. A hátulsóval nagyon nehezen fog tudni utána lépni! Ebben a szakaszban szinte teljesen megszűnik az elülső és hátulsó lábak egymáshoz hangolt koordinációja! De ez normális, nem kell tőle tartani! A kellő egyensúly birtokában, amihez erő és ügyesség kell a koordináció helyre áll. Az erőhöz és az ügyességhez pedig csak gyakorlás és kitartás szükségeltetik. A kellő egyensúly kialakítását a kiképző azzal tudja segíteni, ha ló nyakát és tarkóját erősen felemeli! A vállak megkönnyülnek, a lábak emelése egyszerűbbé és magabiztosabbá válik. Mindeközben vigyázni kell, nehogy a ló a kiképző lábára lépjen, vagy esetleges kapálásával megüsse a kiképzőt! Tartani kell az alapszabályt: mindig a ló mellett kell állni!

A kiképző az első gyakorlások során azzal a problémával fog szembesülni, hogy érzése szerint egyszerre kellene a pálcát elöl használni a lábak emeltetéséhez és hátul a ló faránál az előreléptetéshez. A kiképző testbeszéddel és hangsegítséggel tud magán segíteni. Megint azt lehet állítani, hogy a ló ügyesedésével és azzal, hogy megérti a kiképző szándékát egyre könnyedebben tud egy-egy lépést előre tenni.

Ha ez is megvan, akkor már nyeregből is lehet próbálkozni. A tanítást látszólag szinte előröl kell kezdeni, amikor ugyanis a kiképző felül a lóra a súlypont magasabbra és előrébb kerül. Először a ló vállának érintésével (pálca) ismét meg kell értenie a lónak, hogy a kiképző az azonos oldali láb emelését kívánja. A felváltott lábemeléshez a pálcát fel kell állítani, ellenkező esetben nem tudja a kiképző felváltva a jobb és bal oldali vállat megérinteni. Ha ez megy, akkor meg lehet kísérelni az egy-egy előrelépést: a láb felemelésével egyidőben a csizma előrelépteti a lovat. Nem szabad itt sem feledni, hogy a spanyol lépés egyensúlyi gyakorlat: a ló nyakát és tarkóját igen magasra kell igazítani, hogy ezzel a kiképző segítse a lovat a helyes egyensúly megtalálásában.

Ha mindez megy, jöhet a következő lépés, a polka. A polka négy normál lépés, majd egy spanyol lépés. A haladó formája a két normál lépés, egy spanyol lépés verzió. A polka gyakorlása elhagyható, a kiképzőt az érzése kell, hogy vezesse. Ha egy-egy spanyol lépés megy, néhány lépést is meg lehet kísérelni egyből!

A feladat tanítása akár fél évet is igénybe vehet. Megéri! Sőt még egy fél évet kell szánni a feladat „beérésére”.

Mindent összegezve a spanyol lépés betanítása erősíti a kiképző és a ló kapcsolatát. Segíti a lovat az oldalirányú és hosszirányú súlypontáthelyezés megtanulására. Erősíti azokat az izmokat, amikre majd a passage során szüksége lesz a lónak.

A spanyol lépés a passage előfeladata. Bár más módjai is vannak a passage tanításának, nem lehet megfeledkezni arról, hogy az egyik legegyszerűbb út a spanyol lépésből ügetésbe való átmenet végrehajtásával történik! A kellően megerősödött és kiügyesedett ló a spanyollépés-ügetés átmenetet egy-két passage lépéssel fogja kezdeni!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr995984853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2014.04.08. 08:57:33

bár nagyon keveset értek a díjlovas feladatokhoz, de két észrevételt tennék a praktikum végett, mert ebben viszont van tapasztalatom.
az új feladatokban én mindig aszerinti oldalon kezdem a tanítást, hogy a ló milyen oldali, milyen kezes. én ugyan balkezes vagyok, de a lovak java része is az. akinek esetleg nem lenne világos,értem ezalatt, hogy melyik kézre dolgozik szívesebben a ló. ez már csikó korban látszik, mert a lovak többsége szívesebben ugrik be vágtába egy bizonyos oldalon. (többnyire bal kézre) áldás az olyan nyers ló, aki mindkét kézre magától helyesen ugrik be.
tehát előbb a "kedvesebb" kézre kezdek mindennel, mert akkor könnyeben tudom "kihasználni" a lovaknak azt a tulajdonságát, amit csúnyán fordítva "megfelelési" szándéknak is nevezhetnék.
:)

patkószeg 2014.04.08. 09:53:10

@realcowboy: A megjegyzéseddel egyetértek!
Annyit fűznék csak hozzá, hogy a lovak ferdeségéről, arról, hogy jobbkezesek-e, vagy balkezesek, évszázadok óta vita zajlik. Érdekes, hogy a lovas mesterek egyik fele ezt állítja, a másik az ellenkezőjét! (Steinbrecht például balkezesnek, Müseller jobbkezesnek.) Én jobbkezesnek érzem a lovakat, ennek megfelelően írtam a fentieket. Ha valaki úgy érzi, hogy a spanyol lépést jobb kézről célszerűbb megkezdeni, akkor tegye azt. Kóbe vésett szabályok nincsenek, mindenkit bíztatok arra, hogy kövesse érzéseit!
Megjegyzésesed ismételten köszönöm!

patkószeg 2014.04.08. 09:54:33

@realcowboy: Engedelmeddel a blog facebook page-én is közlöm hozzsászólásod!

Adrienn Rácz 2014.04.12. 14:58:07

Kedves István ! Köszönöm, hogy közérthetően ír hasznos dolgokat!!!
Lédám ugyanezeken a lépcsőfokokon ment át, és megy benne már 5-6 lépést alattam is, de a feladat "érlelését" abba hagytam, mert attól tartottam, hogy ez csak egy "cirkuszi feladat" és pusztán arra lesz jó, hogy összezavarja a lovamat. Most megerősítést kaptam, hogy van értelme is.
Köszönöm!
További sok sikert és kitartást kívánok a hazai lovas társadalom felrázásához!
süti beállítások módosítása