Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Levade, pesade

2014. június 16. 06:57 - patkószeg

A levade az iskolaegyensúly csúcsa: a ló teljes súlyát a hátulsó lábára veszi, azok erőteljes meghalításával. A levade tulajdonképpen egyensúlygyakorlat. A pesade a levadehoz hasonló feladat, amit iskolaugrások előtt hajtanak végre. Pesade-ban csak annyi a ló feladata, hogy teljes súlyát hátulsó lábaire vegye, hogy arról el tudjon rugaszkodni, ezért hátulsó lábainak ízületei csak mérsékelten kerülnek meghajlításra. Eközben a ló súlypontja határozottan felemelkedik, a ló felmagasodik. A levade végrehajtása során a hátulsó láb ízületei határozottan meghajolnak, a ló súlypontja kevéssé emelkedik, a ló feje szinte ugyan abban a magasságban van, mint mikor áll, fara viszont határozottan lesűlyed. A levade az iskolafelvétel eredménye, ezért a levade a ló teljes átengedőségének eredménye.

A képen Zita látható levade feladatban. A szárak lazák, a pálca nincs hatásban, Zita a feladatot a megszabott keret végletes elfogadásával (száronlét) egészen minimális segítségre hajtja végre.

10357251_767784099920077_1102915493097978125_n.jpg

Kőhalmi Kálmán fotója

Szólj hozzá!
Címkék: Zita levade pesade

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr156304731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása