Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egyenesség: De miért?

2014. november 05. 08:44 - patkószeg

xIMG_6638-1.jpg

A helyesen képzett ló elengedetten, egyensúlyban és egyenesen jár.

A három dolog szorosan összefügg. Ha például nem elengedett a ló, akkor nem lesz helyes az egyensúlya. De fordítva is igaz. Ha nem jár egyensúlyban, akkor nem is elengedett. De hogyan keveredik ide az egyenesség?

Úgy, hogy egyenesség nélkül a ló nem válhat összeszedetté. A ferde ló ugyanis nem tudja megemelni a marját, nem tudja megkönnyíteni vállait, egyensúlyi helyzetét nem tudja valójában javítani. Képtelen arra, hogy ne az elején járon, képtelen arra, hogy hátulsó lábai többletterhet vegyenek fel. Ugyanis a gerincoszlopot csak egyenes helyzetben lehet terhelni. Ugyan úgy van ez, mint a szállítómunkásoknál. Náluk a fő szabály az, hogy terhet csak egyenes gerinccel szabad felemelni. Ha görbe háttal próbálkoznának nagy teher hatására azonnal megsérülnének.

A lónál ez annyiban érvényes, hogy nem magát a gerincoszlopot kell kiegyenesíteni, hanem a hátulsó lábakat kell egyformán teherviselővé tenni. Ez az egyenesség. Az egyenes ló, enyhe közelítéssel két patanyomon jár. Azért enyhe közelítéssel, mert a hátulsó lábak szélesebben állnak, mint az elülsők, ezért nem lehetséges a tökéletesen két patanyomon történő járás. Egyenességnél a belső lábakat szoktuk vizsgálni: azt nézzük, hogy a belső elülső láb a belső hátulsó előtt, azzal egyvonalban halad-e. Ha ez nem áll fenn, akkor valamelyik hátulsó láb a két elülső láb közé lép. Ez a hátulsó láb többletterhet fog felvenni, hiszen az a láb hordoz nagyobb súlyt, amelyik a súypont felé lép. A másik viszont kevesebbet. Azt a ló kíméli, azt nem vonja be kellő mértékben a teherviselésbe. És hát éppen ez a ferdeség oka. A ló igénye a hátulsó lábainak asszimetrikus terhelésére. De ezzel egyben meg is akadályozza a hátulsó lábak komolyabb teherfelvételét. Ezért van az, hogy a ferde ló nem tud egyensúlyban járni, ennek okán nem is elengedett, azaz ferde ló nem mozog harmónikusan.

Magát a ferdeséget sokszor nehéz érzékelni. A lovas csak azt érzi, hogy bár mindennek rendbe kellene lennie, valahogyan mégsem "állnak össze a fogaskerekek", nincs harmónia. A ló ilyenkor legtöbbször ferde. Ha sikerül kiegyenesíteni, akkor varázsütésre megoldódik minden probléma.

1 komment
Címkék: egyenesség

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr546865759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2014.11.05. 12:56:35

"A ló igénye a hátulsó lábainak aszimmetrikus terhelésére." Innen lehetne kezdeni a lómozgás valódibb megismerését.
süti beállítások módosítása