Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Zrínyi redoppja

2015. június 21. 09:45 - patkószeg

vende1_41_b_nagykep.jpgValami különös kapcsolat fűz Zrínyi Miklóshoz, aki egyebek mellett kora egyik legképzettebb katonai, így az egyik legkiválóbb lovas szakembere volt. Egyértelműen árulkodnak erről azok az portrék, amelyek ló hátán ábrázolják. A képek azt is alátámaszják, hogy Zrínyi Miklós nem csak korának, hanem az egyetemes magyar lovaskultúrának is kiemelkedő szakembere.

Évszázados messzeségből is példaképemnek tekintem.

A mellékelt képen Zrínyi a támadó lovas harci jármódjában, redoppban hald. A redopp az iskolajármódok csúcsa, a vágta iskolajármódja. A redopp a vágtához hasonló, de kétütemű, lebegési fázis nélküli jármód. A redoppban a ló végletesen manőverezhetővé válik, azzal nem csak előre, vagy féloldalazásban, de teljes oldaljárásban, vagy akár hátrafelé is tud haladni lovasa. A redoppban nem csak a hátulja körül tud megfordulni a ló, de lovasa akarata szerint akár az eleje körül is. A redoppban járó lovat a kevésbé képzett ló nem tudja megközekíteni, mert az egyszerűen ki tud térni előle, a redoppra képes ló viszont bármelyik oldalról meg tudja közelíteni a képzetlenebbet. Ezért van az, hogy a képzettebb lovon ülő lovas még a képzettebb vívóval szemben is szinte behozhatatlan előnyben van.

Számomra a redoppnak nyilván nem harci szempontja van, hanem a redoppal a végletes harmóniát szándékozom elérni. Azt, hogy lovam minél hosszabb ideig egészséges maradjon, minél hosszabb ideig meg tudja őrizni testi és szellemi egészségét, teljességét._dsc6530_masolat.jpg

 Bazsó Géza fotója a nyári lovasakadémián készült  Zitáról.

Szólj hozzá!
Címkék: Zrínyi redopp

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr457561118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása