Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Francia romantika és lóverseny Chantillyban: a Prix du Jockey Club

2016. június 19. 21:21 - patkószeg

13446242_10206649991228844_938757423_o.jpg

Prém Livia írása:

Minden valamirevaló telivérfuttató, tréner, zsoké és tenyésztő titkos vagy nem titkos álma megnyerni a Derbyt.
De lássuk csak miért is olyan nagy dolog ez?
Maga a Derby hagyományosan a hároméves korcsoport legmagasabban jegyzett és díjazott összecsapása, egy olyan kategóriájú verseny, melyben az évjárat kiválóságai vesznek részt. Fő kritériumok a távbírás és a kitartás. A győztes, legyen kanca vagy mén (heréltek nem indulhatnak!) neve bekerül a legnagyobbak közé a lóversenyzés történetében.
A résztvevőknek később – általában – bérelt helye van a tenyésztésben, rengeteg Derby nyerő vált legendává saját kimagasló eredményein felül azzal, hogy tehetséges utódaival további sikereket ért el.
A francia Derby, melyet Európa egyik, ha nem a legszebb lóversenypályáján a festői Chantillyban rendeznek meg minden év májusának utolsó vagy júniusának első vasárnapján, távolságát tekintve a legrövidebb (2100m) viszonyítva például az angol, ír vagy német Derbyhez (2400m). Összdíjazása 1.500.000€.
Kilenc korábbi Prix du Jockey Club győztes nyerte meg későbbi karrierje során Európa (és a világ második) legnagyobb pénznyereményű (5.000.000€), híres futamát a Prix de l’Arc de Triomphe-ot, ezzel halhatatlan dicsőséget szerezve.

dsc_0540.JPG

Idén a versenynap kissé kedvetlenül indult: borús, esőre álló idő, a kifejezetten erre az alkalomra beszerzett ruhaköltemények a szekrényben maradtak.
A fő futamot négy másik verseny előzte meg: bemelegítésképp egy eladóversenyt láthattunk, majd egy Group 2-es sprint (1000m) után két további Group szintű versenyen szoríthattunk az indulóknak.
Mire eljött a nagy esemény, a lelátók megteltek elegáns emberekkel és a hangulat is érezhetően emelkedni kezdett. 16 hivatalos indulóból a fogadók az ír vendéget, Foundationt (Zoffany), a két angol tréningből érkező lovat, Imperial Aviatort (Paco Boy) és Robin Of Navant (American Post), továbbá a Zarakot (minden idők egyik legjobb francia kancájának Zarkavának és a híres apaménnek, Dubawinak a fia) favorizálták.
Így aztán nem kis meglepetést okozott, hogy az aluljátszott Almanzor (Wootton Bassett) szinte a semmiből előtűnve fölényes győzelmet aratott, maga mögé utasítva Zarakot. A harmadik helynek Dicton (Lawman) örülhetett.

dsc_0547.JPG

Egészen 1834-től tartottak tartottak lóversenyeket a chantilly-i mezőn, és itteni tréningtelep közel 2500 lovat ’foglalkoztat’, melyek az összes franciaországi verseny indulóinak 70%-át (!) teszi ki. Az egyedülálló 1900 hektáros komplexum természetes homokfelülettel, tökéletesen karbantartott gyeppel és ugrásokkal áll a telivérek rendelkezésére, a minél sikeresebb felkészüléshez.
Ha valaki szeretne életre szóló élményt szerezni, de nem feltétlenül lóverseny rajongó, a Párizstól 50 km-re fekvő Chantilly senkit nem hagy unatkozni: híres pompás kastélyáról és annak gyönyörű parkjáról, található itt csipke és lovas múzeum is, de a régi autók és a finom francia ételek szerelmesei is találnak itt maguknak felfedeznivalót.
Vous voir á Chantilly!

 Fotó: Berta Zsanett

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr508823548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása