Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

És a magyar lovak?

2016. június 30. 08:44 - patkószeg

425732_118187964975922_1573504118_n.jpg

Nézegetem a hétvégi korosztályos díjlovas országos bajnokság eredményeit. Kiváló százalékok, nem ritka a 70%-ot közelítő, vagy akár azt meghaladó bírói minősítés. A bajnokoknak és a helyezetteknek ezúton is gratulálok. Az ilyen eredményekhez sok munka, igen nagy kitartás szükséges.

A statisztikai adatok között csupán egyet nehéz értelmeznem, miért olyan kevés a magyar ló? Különösen érdekes mindez a társszakágakkal való összehasonlítás során. Több a tehetséges magyar ugróló, vagy militaryló? Mert hát ott egyészen mások az arányok...

Az biztos, hogy magyar díjlovas edzők évtizedes elfogultsága a külföldön tenyésztett, külföldön képzett, készen vásárolt lovak iránt semmiféle kimutatható eredményt nem hozott a hazai díjlovaglásnak. A korosztályos európabajnokságokkal ne kábítsuk egymást! Az évtizedek óta tucatjával behozott - kiképzés szempontból persze hozzáadott értéket nem kívánó - lovak egyikével sem sikerült nemeztközileg is komolyan számontartott felnőtt sprotolót kinevelni.

Annak idején pont fordított volt a helyzet. Az edzők legtehetségesebb lovasaikat saját, legjobban képzett lovaikra ültették. Én például - és ezt mindmáig megtiszteltetésnek veszem - nem csak munkában, de hazai és nemzetközi versenyeken is számtalanszor lovagolhattam Dallos Gyula verhetetlen lovát, Bordalt, Pachl Péter Bahamát és Bodó Gábor Alpokot. A fenti képen pedig Rajz Katalin látható Kövy András kiváló lovával, Legénnyel. Mondhatnánk persze, hogy mi sem vittük többre a mostaniaknál. De a "képlet", az edzői hozzáállás legalább tisztességesebb volt. Az akkori edzőknek eszébe sem jutott, hogy megúszósan, más tollával ékeskedve is lehet "eredményeket" elérni. Pont ellenkezőleg, az akkori edzők felvállalták azt, hogy tanítványaik - lovaikra felülve - "zsigereikig" beleláthassanak tudományukba, erősségeiket éppen úgy megismerhessék, mint gyengéiket. Az akkori edzők a saját tudásukat "árulták". De hát hogyan is lehetne másképp tanítványokat képezni?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr988854292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása