Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Egyenesség, lendület, száronlét

2016. december 12. 08:32 - patkószeg

15356579_1651156521848839_1992031559494962621_n.jpgSzirtes Bence írása

Sajnos nem tudom a helyes sorrendet megjegyezni, megtanulni. Mindig összekeverem. Érzésem szerint azért mert ez a három dolog olyan szoros összefüggésben áll egymással, hogy nagyon nehéz megállapítani melyik az első. Számomra ez a "tyúk vagy a tojás" tipikus esete. Egy biztos egyik sincs a másik nélkül. Saját érzésem és logikám szerint a kiinduló pontot mindegyikhez a ferdeségből adódó kieső hátsó láb adja. A sorrend a következő:

1. Munka közben mindig megkeresem a ferdülésből adódó kieső hátsó lábat. 
2. A szárakkal és az ülésemmel a ló vállait a kieső hátsó láb elé vezetem. 
3. Ezután jön az állítás- hajlítás mely lehetővé teszi a ló belső hátsó lábanak határozottabb súlypont alá léptetését, illetve a vállak és a csípő stabil vezetését.

Ferdeséget mindig a far sodródásának iránya határozza meg. Ez határozza meg a váll vezetésének irányát is. A jobbra ferdülő ló vállait és ez a gyakoribb, a szükséges egyenesség eléréséhez, jobbra kell vezetni mind két kézen ahhoz hogy a vállak és csípők egy pályára kerüljenek. (Bence a jobbra ferdülés kifejezése helyett én balra kieső váll megfogalmazást szoktam használni, de a két kifejezés ugyanazt a helyzetet írja le. G. I.) Ez a pálya fogja közvetíteni a a hátsó lábak szorgalmát, később lendületét a gerinc vonala mentén a ló elejéhez, illetve a mi a kezünkhöz.

Ezt követi a szárak segítségével végzett állítás-hajlítás, mely segítségével a fixálhatjuk a vállak és a csípő helyzetét, fokozódik a ló külső elengedettsége. 

Ezen a három lépcsőfokon végighaladva eljutunk az egyenesség lendület száronlét állapotához. Melynek csalhatatlan érzés világa biztos támpontot nyújt a lókiképzés szövevényes útvesztőiben. Hiszen ilyenkor a ló lovasát jól és könnyedén ülteti. A ló izmai lazák mozgása szorgalmas és lendületes ( az iramtól függetlenül). A legkisebb segítségre a ló könnyedén teljes együttműködéssel reagál, a lovas kezében érzett súly nem több a szárak súlyánál, mert a ló ilyenkor hordja magát. Az ilyen állapotban járó ló testét jól használva, lovasával egy egységet alkotva mozog.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr912041985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása