Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Embersuttogók

2018. március 23. 14:16 - patkószeg

nemzeti_lovasakademia_03.jpgAranyszabály, ha leestél a lóról, mielőbb ülj vissza.

Ez igaz életünk egyéb területén is. Ér valami negatív élmény, baleset, elveszítünk valamit vagy valakit, elveszik azt, ami fontos volt nekünk. A kérdés az, hogy ezután mennyi időt töltünk az önsajnálattal, a vádaskodással, kifogások keresésével, a külvilág hibáztatásával, azaz mennyi idő után „ülünk” vissza.

A ló asszisztálta tréningek és a lovas coaching abban tudnak segíteni, hogy erőnket, energiáinkat minél előbb az újrakezdésre, a tervezésre, a talpraállásra tudjuk fordítani. 

Hogyan segíthetnek a lovak?

Vezesd a lovad a pályán egy körön keresztül és megmondom ki vagy - persze ez nem így néz ki a gyakorlatban, nem ilyen egyszerű bárkiről megmondani milyen is, nem tudjuk elemezni a személyiségét. A lovakkal való kapcsolatunk azonban sok mindent elárul rólunk, a hatásunkról, befolyásoló-erőnkről, döntéseinkről, értékeinkről.

A tréningeken és a coaching során párhuzamokat keresünk a lovakkal való kapcsolatteremtés és az emberekkel való kapcsolódás között. Sok lovas mondja azt, hogy ő a lovakat jobban szereti, mint az embereket. Ugyanakkor nem tudjuk elkerülni a másokkal való találkozásokat, ügyintézést, közösségben munkálkodást, ezért eredményesebb megtanulni bánni az emberekkel is.

A ló asszisztálta tréning és coaching ebben segít és bár története nem olyan régi Magyarországon, a lovakat régóta használják az emberek terápiás vagy tanulási célra.

A ló emberhez való hasonlóságai és különbözőségei révén válik alkalmassá arra, hogy segítse a fejlesztési folyamatokat (Osterhammel, 2013). Tükörként funkcionálnak, azonnal, ösztönösen és objektíven adnak visszajelzést. Nem „kérdeznek”, de reagálnak a tréning résztvevők cselekedeteire, érzéseire, viselkedésmódokra, a maguk természetes módján vannak jelen a képzésben, igénylik a figyelmet, bizalmat, motiválást, irányítást, biztonságot. A lovak mellett a tréner is segít a jelek, válaszok megértésében és feldolgozásában

Miért jó a lovaktól tanulni?

Mert nem érdekli őket az öltözetünk, a rangunk, a státusunk, az, hogy mit szeretnénk sugallni magunkról, egyszerűen átlátnak a bennünket körülvevő falakon és segítenek megtalálni valódi énünket, kiaknázni erőforrásainkat. Megmutatják pl.,

  • a kommunikációnk egyértelműségét,
  • azt, hogy hogyan tudunk bizalomteli légkört kialakítani,
  • hogy igazságos és következetes vezetők vagyunk-e,
  • hogy milyen konfliktuskezelési stratégiákat használunk,
  • hogy hogyan fejezzük ki az érzelmeinket,
  • hogy milyen gyorsan tudunk egy új helyzethez alkalmazkodni,
  • hogy mekkora sebességgel tanulunk és építunk be új információkat,
  • hogyan dolgozzuk fel a sikereket és a kudarcokat.

Egy lóval támogatott fejlesztési folyamat a vezetőfejlesztésre is kiválóan alkalmazható, hisz a lovak felé mutatott magatartása leképezi a vezetők beosztottjaik felé irányuló viselkedésmódját.

A tréning nem pusztán feltárja a hiányosságokat, hanem eszközöket ad és lehetőséget is nyújt az új viselkedésformák kipróbálására.

Szabó Emese, a Nemzeti Lovasakadémia oktatója

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4413774170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása