Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Melyik ló tud levade-ozni?

2018. október 27. 08:44 - patkószeg

Tegnapi, a konchajlításról szóló cikkem kapcsán vetette fel valaki (a cikk ide kattintva található), hogy minek a levade feladatról beszélni, az nagyon távol áll a köznapi lovas lehetőségeitől. Ugyan már! Levade-ozni minden ló tud, csak akarni kell és persze nem kell elugrani kiképzés munkamennyiségétől! Mondhatnám, ha Zita tud levade-ozni, akkor minden ló képes rá. Még pontosabban, az nem kérdés hogy tud-e egy ló levade-ozni, hanem az, hogy a felvétel milyen mértékben megy át a lovon: mennyire nyújtja meg a kiképző lova hátulsó lábainak izmait, inait, mennyire teszi hajlékonnyá ízületeit, hátulsó lábainak és törzsének izmait milyen mértékben erősíti meg.

Maga a levade feladat persze, mindennek a csúcsa, a felvétel végletekig való fokozása, de "piciben" a felvételre minden lónak képesnek kell lennie. Levade-ozni nem kell, de minél inkább átmegy a felvétel a lovon (nem csak a fél- és a teljes fevétel, hanem az iskolafelvétel is), annál egészségesebbre formálja a kiképző lovát. A helyes kiképzés ugyanis a ló egészségét szolgálja és ezzel együtt a ló minél hosszabb használati időtartamát célozza meg. A levade nem öncélú feladat! A fiatal kislányt szülei nem azért iratják be a balettiskolába, hogy a végén az operaházban elsőtáncos legyen, hanem azért, hogy fejlett mozgáskultúrája alakuljon ki, testtudatosan mozogjon, ezzel együtt minél egészségesebbé váljon.

A felvételre minden ló képes, ahogyan azt a fenti videó mutatja. Iskolalovam, Fióna készségesen enged a felvevő segítségnek, ezt bárki kipróbálhatja, aki eljön hozzám, hiszen Fióna azért iskolaló. Szóval Fiónán a felvétel átmegy, innen már csak hat-nyolc év munka a levade. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr2314324777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása