Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kengyelhossz (4/5): Klasszikus ülés

2012. szeptember 25. 07:12 - patkószeg

branderup.jpgA klasszikus ülés a modern üléstől annyiban tér el, hogy a váll – csípő – sarok nem feltétlenül esik egy függőlegesbe.

A klasszikus ülés is balanszülés, a klasszikus ülés is független ülés, használata során nincs szükség arra, hogy a lovas saját testének egyensúlyát a szárakon kapaszkodva biztosítsa.

A klasszikus ülés nem keverendő össze a széküléssel, ami üléshiba.

A klasszikus használata során a lovas testének alátámasztása eltér a modern ülésnél alkalmazottnál. Az eltérés a lovas saját, illetve lóval együttes súlypontjának precíz kontrollálását, a súlypontváltoztatások tökéletes végrehajtását biztosítják.

A klasszikus ülés nem igényel szofisztikált, a modern ülés igényeit kielégítő térdtámaszt. Alkalmazása során a modern ülésnél hosszabb kengyelt kell csatolni, ezzel érhető el ugyanis, hogy a lovas talpa súlypontjának függőlegesétől előrébb kerülhessen.

A klasszikus ülés kengyelcsatolása nem keverendő össze az öncélúan hosszúra csatolt kengyellel. Téves az a gondolkodás, ami a hosszúra csatolt kengyelhez mély ülést kapcsol. A helytelenül hosszúra csatolt kengyel bizonytalan ülést, majd merevséget okoz. A kengyelre a klasszikus ülés használata során is súly kerülhet, a sarkaknak a klasszikus ülés alkalmazása során is a lovas legmélyebb pontjának kell lennie!

modern ülés.jpgA klasszikus ülés és a modern ülés között nincs éles határvonal. A két ülésfajta lényege és céljai közötti különbséget mindezzel együtt hosszan lehetne részletezni, ebben a posztban azonban legyen elég Schaller Gábor modern stílusú ülését bemutatnom: a másik képpel összehasonlítva azt hiszem minden további részletezés fölösleges!

A cikk ötödik részét ide kattintva, első részét ide kattintva találod!

Szólj hozzá!
Címkék: kengyelhossz

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr964795632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása