Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Munka fiatal lóval 2.

2013. május 23. 16:02 - patkószeg


A Munka fiatal lóval című blogbejegyzés kapcsán F. B.-vel az alábbi hozzászólásokat tettük:

F. B.: húúú ez az egyik legnagyobb izgalmam most... Még egy év, és jön az én gyönyörűségem, és bizony valamit kezdenem kell majd vele... nagyon izgulok, hogyan lehetne úgy elindulni, hogy az neki is és nekem is jó legyen. Annyi irányzat van, hogy ember legyen a talpán, aki kiismeri magát közte. Ez úgy van, hogy van valaki, aki nekem szimpatikus, meg az is, amit a lovakkal csinál, és akkor vele együtt dolgozva kell elindítani egy lovat? Vagy a lóhoz kellene megtalálni a neki való módszert? Vagy ezt túlizgulom és majd lesz valami? :D:D Persze lehet, hogy mindez nem kapcsolódik szorosan a bloghoz, csak mikor megnézem ezeket a bejegyzéseket, még inkább gyötörnek a kétségek... Merre induljunk/jak el?

G. I.: Bízzon önmagában, a lovában és a megérzéseiben!

F. B.: Először azt gondoltam és mosolyogtam magamban, hogy ez bizony "nem sok tanács"... Aztán elgondolkoztam rajta, meg beszéltem a nővéremmel, és ő nyitotta fel a szememet, hogy talán ennél sokkal jobb tanácsot nem is adhatott volna. Köszönöm.

G. I.: Azért szívesen látom a lovardámban is, és megmutatom, hogyan dolgozom.

De ezt is idézhetném: "Nagyon kell óvakodni attól, hogy a lovaglás összetett kérdéseit egyszerű fekete-fehér szlogenekké egyszerűsítsük. A lóval való bánásmód nagyszámú, hozzávetőlegesen hasonló fontosságú mozaikból áll össze. Ha ezek közül egyet kiemelünk és értékelünk anélkül, hogy a többi darabot figyelembe vennénk, könnyen rossz végeredményre juthatunk.

A lovaglásban nincsenek abszolút szabályok. Nincs kizárólagos recept, nincs műszaki leírás. Nem az a fontos, hogy a kiképző mit csinál, hanem az, hogy hogyan.

Óvakodni kell a dogmatikus általánosítástól, mások gondolkodás nélküli utánzásától. Ehelyett gondosan tanulmányozni kell azt, hogy mi miért történik, és ez hogyan vág ez össze a teóriával. Nem lehet a szakkönyvekben leírtakat szimplán követni: a lovak nem feltétlenül viselkednek a könyvekben leírtak szerint. Minden lónak, minden lókiképzőnek saját "könyve" van. Vannak bizonyos elvek, de minden eset különböző, a sajátosságokat minden esetben figyelembe kell venni."

(Thomas Ritter)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr95314717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása