Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nicsak, nicsak!

2014. július 27. 08:14 - patkószeg

Régen terveztem, hogy Keresztes Ákosról megemlékezzek a Zabla és Kengyel lovasblogon. Légy befogadó! címmel írt tegnapi bejegyzésem megerősítéseként (kattints a címre) végre meg is tehetem:

Keresztes Ákos a két világháború közötti kor egyik legünnepeltebb lovas szakembere volt. Szakmai tudását örkénytábori lovaglótanár diplomája teszi megkérdőjelezhetetlenné.

szentpeterpuszta07-05-09_2237_f-neubauer.jpg

Elismertségét mi sem támasztja alá jobban, mint az, hogy a Szerdahelyi Tibor fordításában megjelent, és a korabeli magyar lovasok fotóival illusztrált Müseller külön oldalon hozza Keresztes Ákos fotóit! Azért is kap ekkora teret a könyvben Keresztes Ákos, mert sokan azt állítják, hogy ő honosította meg Magyarországon az új ugró stílust, a könnyítő ülést. Keresztes Ákos az a lovas szakember, aki mind a klasszikus, mind a modern stílus mestere.

Az alábbi, Keresztes Ákost ábrázoló fotók szemléletesen mutatják a két stílus közötti különbséget, a könnyítő ülés választhatóságát:

szentpeterpuszta07-05-09_2223_f-neubauer.jpgszentpeterpuszta07-05-09_2219_f-neubauer.jpg Keresztes Ákos igen széles lovas tapasztalattal rendellkezett:

szentpeterpuszta07-05-09_2221_f-neubauer.jpg

De Keresztes Ákosról azt is tudni kell, hogy nem csupán lovardai lovas volt, a hazát huszárként az orosz, a román és az olasz hadszíntéren is védte az I. világháborúban.

Szóval lovas fotóit vizsgálva tiszta forrásból merítünk (Caprilli és az olasz stílus ismerete, örkénytábori diploma, stb., stb.) És akkor mit látunk? Nocsak, nocsak! 

szentpeterpuszta07-05-09_2217_f-neubauer(2).jpg

Ugyan azt a szabványos ülést, mint a tegnapi bejegyzésben I. Ferenc József császár és király fotóján! És, hogy, hogynem a lovak mindkét fotón ugyan olyan kiváló állapotban állnak.

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy nem vagyok a képen látható ülés szószólója. Nem gondolom, hogy feltétlenül a hasonló módon kell ülni. De mindenknek gondolati nyitottságot javaslok.

(Én, a magam részérő persze kipróbálom ezt a stílusú ülést, hogy a hozzá tartozó érzést megéljem!)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr876548013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2014.07.27. 10:20:56

Nicsak, nicsak! És melyik képen ül Keresztes Ákos nyitott ülésben? Hát egyiken sem! Ugyanis a nyitott ülés nem azt jelenti, hogy a lovas a hevedernél elôrébb tolja a lábát.

Adrienn Rácz 2014.07.27. 12:15:23

Müseler Vilmos "A lovaglás iskolakönyvében" azt írja, hogy a "lovas ülése" fogalmát többnyire hamisan értelmezik, mert a fő kérdés az valójábvan, hogy a lovas vajon
1. magát elengedve ül-e a lovon,
2. csak az egyensúlya által tartja-e magát a nyeregben és
3. megtanulta-e, hogyan kell felsőtestével a ló mozgását követnie, ahhoz hozzásimulnia.
Állítja, hogy aki az ülésnek ezt a 3 alapelemét elsajátította, az nemcsak szépen, de jól is ül...hogy helyes befolyásokkal hasson a lóra.
Én elhiszem neki.
Ezt is írja: Az ún. "szabályszerű" és "helyes" ülésről magunknak alkotott kép igen könnyen a külső forma veszedelmes túlértékeléséhez vezethet, ami tudvalevőleg már több kárt okozott, mint amennyi hasznot hajtott... Helytelen, ha az oktató tanítványát arra inti, hogy "szabályosan" üljön, mivel az efféle figyelmeztetés okvetlenül "merevséget" eredményez, pedig ez a legnagyob hiba...

delejezoe 2014.07.28. 10:10:47

Igen, Müseler ezt írja. Az nyilván egy nagy igazság, hogy a lovaglást komolyan kezelve nem látványutánzást kell végrehajtani. De... egyet lapozva Müseler is eljut a formához: kiderül, hogy felsőtest legyen függőleges. Még egyet lapozva kiderül, hogy az alsó lábszár legyen a heveder mögött lazán. Még kettőt lapozva a rajz (!) felirata: helyes (!) ülés. Aztán pár oldallal később a kengyelhossz, a térd, a lábfejek... Ha Müseler azt akarja mondani, hogy a felsorolt követelményeket teljesítsd és akkor úgyis így nézel ki, akkor konzekvens. Ha azt sugallná, hogy a felsorolt követelményeket bárhogyan kinéző pozitúrában, stb teljesíted, az mindenképp jó, akkor utána nem kellene "korlátoznia" a lovas kinézetét.
Csak az érdekesség kedvéért, Müseler felfogását ülés tekintetében nem osztja Nancy Nicholson ( www.dingosbreakfastclub.net/DingosBreakfastClub/BioMech/BioMechRide3.html ), aki a Schusdziarra szerzőpáros elemzését tartja helyesnek ( www.amazon.de/Gymnasium-Reiters-Heinrich-Schusdziarra/dp/3489604326 ).

A cikkhez és az előző cikkhez még hozzászólva, azért érdekes, hogy az L.H.M. sem a Ferenc József által mutatott ülésformát definiálja szabályosnak. Ha visszanézünk régebbre, Bauchert, Cavendisht vagy Gueriniere-t mutató ábrázolások sem ezt mutatják. De Clam egy kicsit más.
(Kicsit elgondolkoztam azon, szabad-e hozzászólásként több karaktert beütni, mint amihez hozzászólok. :D )

Bertalan Zsolt 2014.07.28. 20:57:00

A véleményem szerint: A lovas helyes ülése 75%-ban a mentális állapotból illetve 25%-ban a ló előremenetéből adódik össze.
A belinkelt angol nyelvű oldal képei alapvetően hibásak. 1. nincs nyereg a lovon. 2. a lovas a legtöbb képen nagyon hátul ül. 3. két test kölcsönhatását Newton 1-3 törvénye írja le. 4. A képek és a magyarázatok csak és kizárólag az ember oldaláról vizsgálják a mozgást,ami hibás, mert a lovat nem veszi figyelembe. Szóval...hibás kiindulás hibás következtetésekre vezet. :)
süti beállítások módosítása