Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Levél Szalontai Virágnak

2014. október 15. 21:12 - patkószeg

10606287_810055209017783_6409278538452373071_n.jpg

Kedves Virág!

Az utóbbi napokban két kérdéssel fordultál hozzám. Véleményemet kéred a western pleasure stílusról, egyben olyan, a témát teljes körben kimerítő, magas szakmai minőségű összefoglalót küldtél, amihez csak gratulálni tudok. Ritkának gondolom a mai magyar lovaséletben, hogy valaki Hozzád hasonló mélységben foglalkozzon a lókiképzés elméleti kérdéseivel. Nem akarok elugrani a válaszadás elől, de meg kell, hogy állapítsam: írásodhoz sokat nem lehet fűzni. Ezért az alábbiakban a válaszadás helyett intkább teljes terjedelmében közzé teszem, mert írásod színvonala miatt annak itt a helye a Zabla és Kengyel blogon.

A második megszólításod a fenti kép kapcsán ért. Azt kérdezed, hogy a képen vajon iskolavágtában halad-e a lovad és, hogy haladhat-e a ló három ütemű vágtában lebegési fázis nélkül.

A képen látható mozgás lábsorrendjét első rátekintésre valóban nehezen lehet megállapítani. De igazad van, lovad jobb kézen halad vágtában. A fotó a vágta első ütemében készült, akkor amikor a külső hátulsó láb (a bal hátulsó) ér talajra. Látható, hogy a következő ütemben a belső hátulsó és a külső elülső láb egyszerre fog a talajra érni, azaz a ló három ütemű vágtában halad. De az is látható a képen, hogy a belső elülső láb, az előző vágtaugrást követően még nem emelkedett a levegőbe, tehát a ló lebegési fázis nélkül halad. A jármód, amit a kép ábrázol tehát három ütemű vágta, lebegési fázis nélkül. Ez nem iskolavágta, mert az négyütemű jármód, amit a végletes összeszedés eredményez!

A western pleasure-ben nem a végletes összeszedettség, hanem a végletes elengedettség elérésére törekszenek. Ez nem okozza a lábsorrend megvátozását, de oka a lebegési fázis erőteljes csökkenésének, elmaradásának. Ez nem csak a vágtára áll, hanem az ügetésre is! Mindent összevetve azt gondolom, hogy lókiképzésed helyes úton jár, a kép helyes lábsorrendet mutat.

Az iskolavágta mibenlétéről a Hány ütemű a vágta című bejegyzésemben olvashatsz, ahol a fenti képhez hasonló, de nem teljesen azonos lábsorrenddel közlök képet Zita lovamról.

Lovasbaráti üdvözlettel:

István

----------------------------------------

Az alábbiakban pedig közlöm Szalontai Virág írását:

Röviden a Western Pleasure versenyszámról

A verseny menete:

Az összes versenyző lovast egymás után pályára hívják és az előre meghatározott módon (például jobb kézre ügetésben) megfelelő távolságot tartva belovagolnak a pályára. A lovasok szorosan a fal mellett haladnak, egymástól távolságot tartva bemutatják az adott jármódot. A gyorsabb iramban haladó lovasnak kötelező előznie a belső oldalról, távolságot tartva, a másikat nem akadályozva. A lovasok nem haladhatnak egymás mellett, a külső oldalon haladót kitakarva.  A bíró a pálya közepén állva figyeli a lovasokat, és egymáshoz hasonlítva a legjobbtól a rosszabbak felé rangsort hoz létre az adott jármódban. Ha ezzel végez utasítást ad egy másik jármód bemutatására. A lovasoknak az átmenet rövid késedelemmel végre kell hajtania. A bíró mindkét kézre mindhárom jármódot köteles elbírálni az általa meghatározott sorrendben. Például: jobb kézre ügetés – vágta – lépés – fordulat – lépés – ügetés - nyújtott ügetés – ügetés – vágta - lépés. A verseny végén sor kerül egy hátralépésre is, vagy egyszerre a fal mellett bemutatva, vagy egyesével középen felsorakozva. Ezt követően a bíró szubjektíven összesíti az eredményeket az általa felállított rangsor alapján.

A bírálat alapja:

A ló mozgásának stílusa és a jármódok minősége. Van a szabályzatban egy röviden összefoglalt etalon, és a bíró ehhez hasonlítja a lovakat. Ez a legszubjektívebb versenyszám a westernen belül, mert nincs egzakt pontozás és mindenki eltér az etalontól hol erre-hol arra. De mivel verseny közben inkább egymáshoz hasonlítják a lovasokat, ezért általában bíró és bíró véleménye közt nem szokott nagy különbség lenni, csak extrém estekben döntenek a preferenciák.

Elsőként tévedés azt hinni, hogy a jármód annál jobb minél lassabb. Fontos a lassú tempó, mert ezzel mutatja a ló a képzettségi szintjét. Mert minél lassabb annál nehezebb megtartani a folyamatosságot, a tisztaságot, az ütemességet. Pont ezért sokan hibáznak azzal, ha a ló tempóját veszik mérvadónak, és nem veszik észre, ha a lépéshosszok rövidülése révén érik el ezt. Magasabbra értékelik azt a lovat, aki állandó tempóban és ütemben halad, mint azt, aki néhol brillírozva, néhol kicsit gyengébben teljesít. Például az a ló, akinek különbözik a jármódja a jobb és bal körön, illetve változik az ügetés tempója vágta előtt és után nem előz meg olyan lovat, aki kicsit roszabb jármódban közlekedik de azt egyenletesen tarja végig.

A jármódok akkor szépek, ha a ló természetes lépéshosszát megtartva, csak a mozgása sebességét csökkentve halad lassan. Minden jármódnak előremutatónak kell lennie, a lónak határozottan kell haladnia, a tétovázó mozgás kerülendő. A lovaknak öntartásban és átengedően kell mozogniuk hosszú száron. Az a jó, ha nyakvonal közel áll a vízszinteshez, enyhe hajlítottság lehet benne, az orrvonal pedig a függőlegeshez. A jármódoknak lendületesnek kell lenniük, a szenvedős, lendülethiányos, ütemtelen jármódokat hátrasorolják. Ha a ló a fejével (általában vágta közben) bólogat hogy pótolja a lendületet, az nem számít hibának egy bizonyos szintig. De a lónak a mozgása lendületét elsősorban izommunkával kell megoldania. A túl lassú iramot az új trendek szerint kerülni kell, mert egyre kevésbé értékelik nagyra a bírók, főleg ha bármi más rovására megy.

A szabályzat megfelelő részei: 

WESTERN PLEASURE

A         JÁRMÓDOK:        

Az összes western versenyszámban a jármódok meghatározására a következő terminológiák használhatók:

(1) A lépés (walk) egy természetes, telitalpas, négyütemű jármód. A ló járása egyenes vonalú, természetes. A lónak figyelmesen, élénken kell mozognia, méretének megfelelő, normális hosszúságú lépéssel. Ügetésben a lovas részéről csak a tanügetés elfogadott!

(2) Az ügetés (jog) puha, térölelő, kétütemű átlós járásmód. A ló a két átlós lábával egyszerre lép, kiegyensúlyozott, egyenesen előrehaladó lábmozgással. A hátsó lábaival lépő és első lábaival ügető ló nem felel meg az ügetés kívánalmainak. Az ügetés fokozásakor (extended trot) az ügetésnek változatlanul puhának kell maradnia.

(3) A vágta (lope) könnyed, ritmikus háromütemű jármód. Balkézen való vágtakor a lónak balkézre, jobb kézre való vágtakor jobb kézre kell vágtáznia. A négyütemű vágtában haladó lovak nem felelnek meg a helyes vágta kívánalmainak. A lónak természetes hosszúságú vágtaugrásokkal, elengedetten és puhán kell mozognia. Irama a természetes mozgással megegyező.

Fejtartásának minden jármódban természetesnek és a ló testfelépítésének megfelelőnek kell lennie.

Az azonos osztályban induló lovakat lehet egykezes vagy kétkezes szárhasználattal egyaránt lovagolni. Kétkezes szárhasználat esetén a szárakat mind a két kézzel hídban kell fogni, így a szárak végeinek a ló nyakának ellentétes oldalán kell lennie. A lovas kezeinek a nyeregkápa felett kell lenniük, és a lovas oldalirányban a nyeregszarvtól 10 cm-rel távolabb nem tarthatja. A lovas kezeinek mozdulatlannak kell lenniük, vagy csak kis mértékben mozoghatnak. A lovakat lazán, belógó száron, vagy enyhe szárkontaktussal kell lovagolni, a ló ellenállása nélkül.

Ezt a versenyszámot a ló mozgásának minősége, a ló kondíciója és felépítése alapján értékelik. A lovakat mindkét kézre kell lovagolni mindegyik jármódban, hogy képességeiket mindkét kézre be tudják mutatni. A bíró belátása szerinti sorrendben kérheti a versenyzőktől a lépést, az ügetést (jog) és a vágtát jobb és bal kézre egyaránt. A bíró kérheti az összes versenyzőtől az iramfokozást ügetésben (extended jog), de nem kérheti több, mint tizenkettő lovastól az iramfokozást vágtában. Ügetésben iramfokozás esetén is tanügetni kell. A lovaknak könnyedén kell tudniuk hátralépni, és nyugodtan kell tudniuk állni. A másik lovas megelőzése megengedett és nem szabad büntetőponttal illetni mindaddig, amíg helyesen, jó iramban és ütemben, másokat nem zavarva, és a kellő távolságot megtartva mutatja be a versenyző a feladatát.

A bíró kérheti a versenyzőket, hogy forduljanak meg az ellentétes irányba (a fordulatot a faltól befelé átváltással kell elvégezni). Lépésben vagy ügetésben a bíró utasítására kell a fordulatot végrehajtani, vágtában a bíró ezt nem kérheti. A bíró nem kérhet lóról való leszállást, kivéve, ha felszerelést szeretné megvizsgálni.

A jó pleasure lónak szabad mozgása van, felépítésének megfelelő lépéshosszal. Mozgása mérsékelten térölelő, kis erőkifejtéssel. Kiegyensúlyozott, szabad mozgással rendelkezik, miközben szabályos jármódot mutat be a megfelelő iramban. A mozgás minősége és a jármódok folyamatossága a fő szempontok közé tartozik. A fejét és a nyakát elengedett, természetes pozícióban kell tartania, a tarkója egy vonalba esik a marjával vagy kismértékben felette van. Orrvonala nem lehet a függőleges mögött, a megfélemlítés látszatát keltve, és nem nyújthatja túlságosan előre orrát, az ellenszegülés látszatát keltve. Füljátéka a figyelmét kell hogy elárulja. Az átmeneteknél készségesnek kell lennie, és finoman kell reagálnia. Iramfokozásnál a folyamatosságnak nem szabad megszakadnia. A legjobb értékelést a szabad mozgású, kiegyensúlyozott és készséges ló érdemli, amely megjelenésében is egy jó kondícióban lévő, igen kényelmes lovaglású lónak hat.

A következő hibákat súlyosságuknak megfelelően pontozzák:

  • Kontrolálatlanul nagy sebsség (bármilyen jármódnál)
  • Rossz lábra történő vágta
  • Nem megfelelő jármód, jármód megváltoztatása, megszakítása, késedelmes átmenet
  • Túlzott lassúság bármelyik jármódnál, a lendület hiánya
  • A ló, vagy a nyereg érintése a szabad kézzel
  • Túl magasan tartott fej
  • Túl alacsonyan tartott fej (a fülek csúcsa a ló marja alatt van)
  • Az orr a függőleges mögött helyezkedik el folyamatosan             
  • Az orr túlzott előrenyújtása
  • Tátogás
  • Megbotlás
  • Olyan ló, amelyik lehangoltnak, kedvtelennek, soványnak, megviseltnek vagy túlzottan fáradtnak tűnik.                    
  • Gyors, szaggatott vagy pónilépés (felfelé irányuló mozgású jármód)
  • Ha a szárak túlságosan hosszúak, hogy a könnyű kontaktus megszűnik.
  • Körben történő lovaglás
  • Több patanyomon történő lovaglás  vágtában
  • Sarkantyú, Romal használata a heveder előtt
  • Megbotlás
  • Másik lovas akadályozása

Véletlenszerűen böngésztem pár videót a youtube kínálatából:

https://www.youtube.com/watch?v=TBJKG1g6W3g

Itt a ló ügetésben kicsit gyors ütemben, de elég szépen halad: egyenletes, ütemes, ruganyos a mozgása. Előrébb értékelendő mint a sárga ló aki mögötte halad hasonló tempóval, de vánszorgósabb mozgással. Vágtában vannak gondok, a ló minden ütemnél kiemeli a fejét a zabla hatásán kívülre, a lovas küzd vele, végül farat be gyakorlatban lovagolja tovább, hogy ne rohanjon annyira, ami büntetendő. Vágtában a sárga ló kicsit jobb, mert kisebb az emelkedése. Lépésben egyértelművé válik, hogy rohanós természetű a ló, ez a jármódja elég gyenge. A lovas végigküzdi a jobb vágtát is, csak farat be pozícióban tudja uralni a lovat. A hátralépés pedig rettentő gyengére sikerült.

https://www.youtube.com/watch?v=TEK_nuwMyfE

Az itt haladó ló szép ügetést mutat be, lehetne egy kicsit ruganyosabb, főleg a hátsó lábmunkát tekintve. Néha van egy-egy ütemvesztés szintén a hátulsó lábak tekintetében. Kicsit olyan, mintha az első lábmunka és a hátsó lábmunka nem egy lótól származna, ezért az összkép nem az igazi. Az átmenetet szép, a lépés enyhén csoszogós és eleinte bizonytalan az előrehaladás. A vágta jó, elég puha leszámítva az első lábak enyhe szurkálós mozgását. A másik vágta nehezebben megy a lónak, többet kell a fejét lendületvételre használni. Összevetve nagyon jól képzett ló, szépen bemutatva.

https://www.youtube.com/watch?v=17YnLlKLa4M

Ezen a videón van minden. Túl mélyen hordott fel, túl gyors tempó, elaprózódott ügetés, olyan aki az elejével üget a hátuljával lép, aki az egyik átlós lábpárral rövidít a másikkal nem, lebegőfázis nélküli ügetés (habár a lebegőfázik megléte nem kritérium a szabályok szerint) Jármódtörés, külső állításban lévő fej, vánszorgás, taktikai helyezkedés…

https://www.youtube.com/watch?v=HhHgGmWQ0-I

Az etalon: Radical Revolution. Az AQHA (a quarter horse tenyésztő világszervezet) ezt a lovat választotta, hogy a bírói oktatásokon bemutassák a kiváló pleasure ló mozgását.

https://www.youtube.com/watch?v=XyJ1L0OEiIo

A Good Machine szintén nagy név, nagyon jó videóval

https://www.youtube.com/watch?v=tyRvsfIvMxY

A modern pleasure: One Hot Krysun. Megnyerte 2 éveseknek rendezett világbajnokságot, 3 évesen a junior(3-5)  korosztályt és 6 évesen a senior(6-tól felfelé) korosztályt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr996796483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása