Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Bóta András az iskolaálljról

2015. február 14. 11:03 - patkószeg

ximg_9856.jpg

Eddig egy kézzel, a kapicánon középre csatolt állásban lévő futószárral tanítottam az iskolaállj feladatot. Ehhez természetesen megfelelően átengedővé kellett válnia hátulról is. A ló megértette a feladatot, képessé vált rá, súlypontját hátra helyezve, az ízületeit meghajlítva lesüllyesztette farát. Már akár távolabbról, hosszabb futószáron is végrehajtotta, viszont a hátulról szinte „visszapattant”, a pozíciót nem tartotta ki. A másik probléma az volt, hogy mindkét kézen ugyanazt az elülső lábát emelte fel, ami a hajlítás inkorrektségét jelenti. Márpedig akkor lehet a lovas elégedett az iskolaállj minőségével, ha azt precíz hajlítottsággal, azt bizonyos ideig is megtartja. Máskülönben nem lehetséges az iskolafelvétel hatékony alkalmazása mozgás közben.

A feladat tanítását a ló elé állva, vele szembe fordulva folytattam. A kapicánt, vagy kantár pofaszíját kétoldalt, mindkét kézzel megfogtam. A mindkét oldalon kifejtett nyomás sokkal jobb eredményre vezetett. A ló követte a segítséget, végig kontroll alatt maradt. A két kéz egymástól függetlenül, mégis összehangoltan pontosan érzi a ló teljes hosszán a hátsó talpakig végigfutó átengedőséget, vagy az azonos oldali blokkokat, azt , hogy meddig enged a segítségnek a ló, hol van szükség korrekcióra. Szemben azzal, hogy kezdetben az iskolaállj gyakorlását egy kézzel kapicánnal gyakoroltam, most azt gondolom, hogy először addig kell két kézzel gyakorolni a feladatot, amíg egy kézzel is kivitelezhető lesz. A két kézzel történő gyakorlás eredményeként a ló a hátsó „holtponton” meg is tudta azt tartani magát, nem billent ki egyensúlyából, nem rugózott vissza, és végig elengedett maradt. A feladat végrehajtása során a belső kézben állítva tartott pálca segítségével keret hátsó végét is jelezni tudtam. A hajlítás elvesztésének kiküszöbölésére a következő megoldást látom: megtanítottam a lónak, hogy a pálcával a belső ülőcsont helyén alkalmazott nyomás ( ld. jobb, vagy bal ülés) hatására hajlítsa meg a gerincoszlopát. Így a pálca feladat közben nemcsak a hátsó keret meghatározására, de a belső oldali ülőcsont helyén alkalmazott nyomás adására is lehetőséget biztosít, vagyis a hajlítás megtartására. A ló előtt állva a két alkalmazandó segítség iránya ráadásul egy vonalba esik, így a kétfajta segítséget (hajlítás és keret) a pálcával könnyen lehet érvényesíteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr867173887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása