Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az átesős zabláról

2014. október 28. 07:35 - patkószeg

10665699_10203998755865673_5239495947008336803_n.jpgManapság divat átesősre állítani a zablát. Nagy hiba! Sőt elvi hiba! Azért elvi hiba, mert aki így használja a nagykantárt az arról tesz tanubizonyságot, hogy nem érti a nagykantár, illetve a feszítőzabla használatának lényegét.

A nagykantár feszítőzablájának beállítása az álladzólánc becsatolásával történik. A lánc rövidebbre, vagy hosszabbra csatolásával élesre, vagy átesősre lehet állítani a feszítőzablát. Minél élesebbre állítja a lovas a feszítőzablát, minél kisebb szöget zár az be a ló szájával, annál nagyobb erőhetás keletkezik a zablán. A lánc helyes csatolása esetén a hatásba helyezett feszítőzabla 45 fokos szöget zár be a ló szájával. Mind az éles, mind az átesős beállítás helytelen, mert a lovas képtelen lesz a megfelelő segítség adására, illetve nem fogja érzékelni azt az információt, amit a száron keresztül kellene szereznie a ló állapotáról.

Mindenek előtt le kell szögezni, hogy a feszítőzabla átesős beállításával nem lesz "puhább" a lovas keze, nem lesz "lóbarátabb" a lovaglás. Sőt! Az átesős beállítást használó lovas pont az ellenkezőjét éri el. A feszítőzabla arra való ugyanis, hogy szükség esetén nagy erővel lehessen hatni a lóra. Ez pedig még a legjobban képzett lovaknál is bármikor előfodulhat. A legjobban képzett ló is időről-időre elkéri lovasának "jogosítványát", belső elengedettsége, együttműködési szándéka csorbát szenved. Ezt írja le Endrődy Ágoston úgy, hogy a lovat bizonyos rendszerességgel "meg kell hóditani". Ez bizony adott esetben a feszítőzabla erős használatát is jelentheti, különösen a kiképzett, kierősödött lovaknál.

A könnyedséget, a puhaságot, a kis segítségek alkalmazhatóságát a nagy segítségek felől fogja megtalálni a lovas. Ellenállás esetén a kis segítségek alkalmazása ugyanis még inkább ellenállóvá teszi a lovat, a lovasnak egyre nagyobb segítségek alkalmazására lesz szüksége. Az átesős feszítőzabla ezt az utat jelenti és ezért elvi hiba az átesős zabla használata.

A helyesen beállított zabla nyilvánvalóan nem jelenti azt, hogy a lovas állandóan erős segítségekkel lovagol, hiszen a helyesen beállított feszítőzablával is csak akkora erő hat a lóra, amekkorát a lovas kifejt. Csupán azt jelenti, hogy a lovasnak lehetősége van nagy segítség alkalmazására is!

A fentieken kívül nem szabad megfeledkezni a feszítőlánc hatásáról sem. Míg maga a feszítőzabla alapvetően a tarkót hajlíja, addig az álladzólánc, illetve annak emelőhatása az, amivel a lovas felfelé tudja igazítani lovát. A lánc helytelen beállításával ez a hatás is megszűnik, a lovas képtelen lesz lovát felelé igazítani, lova egyensúlyát segíteni. Ennek eredménye pedig szintén az ellenállás a merevség lesz.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr756839623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WsrJmn Ktn N Nswt 2014.10.28. 16:23:17

Szia Steve!
Elgondolkodtattál, pár gondolat...

Cooknál olvastam, hogy a feszítőzabla hatása megegyezik a középkori hüvelykszorító hatásával :-(

Hogyan lehet helyreállítani a 'belső elengedettséget', s az együttműködési készséget egy puszta - ráadásul nem túl kellemes hatású - eszközzel?

Hatalmas önkontroll kellhet a lovas részéről, mégis, boldog-boldogtalan felteszi a nagykantárt... Vajon magába néz-e mindegyikük...

A 'legjobban képzett ló' - ha nem élhet lóként, ha csak a pálya vagy a négyszög homokját járja, magánosan boxban, vagy napozókarámban éli napjait, másik lovat sem lát, érint soha - vajon besokall vagy egészen egyszerűen adott helyzetben (pl. mikor megtagad egy felkadatot vagy utat enged természetes ösztöneinek) megpróbálja átvenni az irányítást?

Még egy kérdés Cook nyomán - a feligazodás és a támaszkodás az én olvasatomban összefügg azzal, hogy a szájgödröt ill. a nyelvcsontot 'piszkáljuk meg a zablákkal. Ebben mennyi az igazság?

Ne haragudj, ha sületlenségeket kérdezek.
Üdv
Berni

Nialis 2014.10.28. 21:01:32

Üdv!

Csak 2 részre reagálnék, saját meglátásom, tapasztalatom nyomán, talán nincs igazam...

"Hogyan lehet helyreállítani a 'belső elengedettséget', s az együttműködési készséget egy puszta - ráadásul nem túl kellemes hatású - eszközzel?" - tegyük fel, ellenkezik a ló. Én meg nem gyakorolok rá nagy nyomást, hanem engedek neki. Legközelebb is leveri a feszkót, mert emlékszik, hogy engedtem neki, egy idő után ő dirigál nekem. Aztán, amikor eldöntöm, hogy na, most elég, sarkamra állok, és mától én mondom meg, mi legyen, ő csak még tovább fokozza a balhét, mert már megszokta, hogy felém kerekedhet: nekem pedig vagy addig kell fokoznom, erősítenem a nyomást, amíg ő nem enged, vagy visszatérünk oda, hogy én futamodok meg, és én engedek előbb. Szóval ha kell, akkor igen, izomból beleállsz a szájába, ha másra, kevesebbre ő nem enged - de amint engedett, engedsz te is. Rá fog jönni a dolog nyitjára ebből az irányból is: ha hamarabb, kevesebb segítségre reagál, akkor hamarabb szüntetem be én is a rá gyakorolt nyomást -> elkezd kevesebb segítségre dolgozni, és már nem is kell, hogy izomból beleálljak a szájába. De azt tudni kell, hogy ettől még bármikor rákérdezhet később is, hogy muszáj-e ezt, vagy lehet, hogy van olyan szitu, amiben én engedek hamarabb? ÉS nekem muszáj, hogy mindig azt tudjam mondani, hogy pontosan: vagy ő enged előbb, vagy ő enged előbb, nincs más lehetőség.

"a szájgödröt ill. a nyelvcsontot 'piszkáljuk meg a zablákkal" - feligazodást, vagy támaszkodást (vagy mindkettőt) el lehet érni kapicánnal, kötőfékkel, akármivel is, ami nem piszkálja a szájgödröt vagy a nyelvcsontot.

patkószeg 2014.10.30. 10:33:56

@Nialis: Nem nagyon értem a hozzászólásod!

patkószeg 2014.10.30. 10:36:04

@WsrJmn Ktn N Nswt: A feszítőzabla hatása nem egyezik a hüvelykszorítóval. A második kérdésre: Igen, nem csak kantárral lehet feligazítani a lovat.
süti beállítások módosítása